18-hålsbanan
BANSTATUS
18-Hålsbanan
ÖPPEN
STÄNGD
Korthålsbanan
ÖPPEN
STÄNGd
Range
ÖPPEN
Öppen självplock
Putting Green
ÖPPEN
STÄNGd
Övningsgreener
ÖPPEN
STÄNGda
Uppdaterad:
2018-05-17
Har du frågor kring banstatusen ring 0660-29 63 00, eller maila kontakt@veckefjarden.com
Vi uppdaterar aktuell banstatus så fort den ändras. Vid snabba förändringar kan uppdateringen släpa något.
banguide
så här spelar du veckefjärden
En golfbana kan anta många skepnader. Veckefjärdens GC är inget undantag. 
Peter Forsberg delar med sig hur han spelar våra 18 hål.
Hål 1, par 4
Tee 48: 256 m Tee 58: 315
Hålsponsor: Ö-viks Brunnsborrning
Det första hålet är till längden inte långt. Men tillräckligt långt för ett spännande andraslag. Höjdskillnaden gör det svårt att bedöma slagets längd. Jag siktar mot mitten av green där den är bredast. Landar du bollen vänster om green får du ta fram ett Mickelson-slag. Svårt, men roligt.
hål 2, par 5
Tee 48: 380 m Tee 58: 470 m 
Hålsponsor: Licens Svets Montage Ö-vik
Dagens bästa möjlighet till en birdie, eller varför inte en eagle? Jag brukar lägga upp mig på platån före sluttningen, ibland med bara en järn-8. Ett missat utslag kan kosta en hel del, du har out of bounds till vänster och till höger sluttar fairway ut i tjock ruff. Från platån är det ett förhållandevis enkelt andraslag in mot green – och en eagle eller birdie.
Hål 3, par 4
Tee 48: 278 m Tee 58: 367 m
Hålsponsor: OKQ8
Definitivt ett av de svåraste hålen. Jag försöker att undvika vänstersidan och de fairwaybunkrar som ligger där. Efter en bra drive återstår en hel del att göra. Inspelet till en upphöjd green som dessutom lutar ner mot en bunker kräver precision. Man måste vara en riktigt bra spelare att få bollen att stanna på green som dessutom är svårputtad.
Hål 4, par 3
Tee 48: 129 m Tee 58: 154 m
Hålsponsor: Ahlsell
Håll till vänster på green. Det är mitt bästa råd. Alltför ofta har jag försökt att ta mig in på greenens högra sida. Det har ofta slutat i ett bunkerbesök. Med tanke på greenens lutning brukar jag försöka få utslaget förbi flaggan. En uppförsputt är definitivt att föredra. Ju bättre man är desto roligare är hålet. Våga gå för green, bollen stannar bättre om du landar på den.
hål 5, par 5
Tee 48: 400 m Tee 58: 466 m
Hålsponsor: Go Sport Travel
Håll en aning höger med utslaget. Sluttningen tar bollen tillbaka till fairway om du skulle missa. Andraslaget är strategiskt. Flirta med bunkern på vänstersidan och skaffa dig ett relativt enkelt tredjeslag. Om du hamnar på den högra sidan – som jag ofta gör – blir det svårt att få bollen att stanna på en green som lutar åt vänster. Håll till vänster och bli belönad.
Hål 6, par 4
Tee 48: 310 m Tee 58: 365 m
Hålsponsor: VTG
Här ställs den som slår långt inför ett delikat beslut. Valet står mellan att lägga sig kort om det dike som delar fairway – eller slå över diket.Om du funderar på att gå över diket – sikta på den vänstra sidan av fairway. Det är närmaste vägen över diket och ger den bästa inspelsvinkeln.
Hål 7, par 3
Tee 48: 87 m Tee 58: 135 m Hålsponsor: Elite Plaza Hotel
Ett beskedligt korthål vid första anblicken som är svårare än vad det ser ut att vara. Var säker på att du väljer en klubba som räcker ända fram till den upphöjda greenen. Jag försöker slå mig in till green över den högra bunkern med en draw.
Hål 8, par 4
Tee 48: 248 m Tee 58: 316 m Hålsponsor: SEB
Ett utslag som inspirerar till att använda alla kroppens inbyggda krafter. Landningsytan är förhållandevis generös. Undvik bunkern på vänster sida. Här är det stor skillnad på resultatet om du har vinden i ryggen eller i ansiktet. Eller från sidan, Det gör skillnad kan jag lova. Inspelet mot den snedställda greenen är inte helt enkelt. Är du för kort – som jag ofta är – hamnar bollen i bunkern.

Hål 9, par 4
Tee 48: 259 m Tee 58: 332 m
Hålsponsor: Måleriproduktion AB
Jag siktar ofta långt till vänster med drivern speciellt när det är medvind eftersom jag inte vill hamna i vattnet. Inga problem om du slår din drive rakt. Inspelet kräver mer klubba än vad många tror. Green är upphöjd några meter. Försök attlägga ditt inspel kort om flaggan. Returputtarna brukar vara rejält snabba och oberäkneliga liksom puttar från sidan. Men jag lyckas ofta göra ett par.  Ett hål som passar mig.


Hål 10, par 5
Tee 48: 416 m Tee 58: 488 m Hålsponsor: CoreIT
På fairways högra sida ligger två bunkrar, till vänster några kullar. Underskatta inte utslagets betydelse och undvik framförallt ruffen. Var även noggrann med ditt andra slag, placeringen av det är nyckeln till ett framgångsrikt tredjeslag. Green är rejält ondulerad på den högra sidan och vänster om green ligger en bunker. Försök landa andraslaget på fairways vänstra sida.
Hål 11, par 4
Tee 48: 249 m Tee 58: 336 m Hålsponsor: Anytec
Ett kort par 4. På utslaget får du se upp för vattnet på vänster sida och out of
bounds-linjen till höger. Fundera en extra gång hur du helst vill spela ditt
andraslag. Bakre delen av green är lång och ondulerad och det finns en del
flaggplaceringar som tvingar fram det yttersta av din bollkänsla. Man tycker
hålet ser busenkelt ut, men många gånger går jag därifrån med en bogey.
Hål 12, par 3
Tee 48: 124 m Tee 58: 158 m
Hålsponsor: Försäkringsplanering
Inte för långt, inte för kort. Här är vinden ofta en faktor du måste ta hänsyn till. Green är upphöjd och snällt inbunkrad.
Det krävs ett bra slag, du når knappast green med tur. Även här gäller det att välja en klubba som verkligen räcker fram till green. En kort eller missriktat slag rullar med stor sannolikhet ner i någon av bunkrarna.
Hål 13, par 4
Tee 48: 329 m Tee 58: 382 m
Hålsponsor: Malux
Ett jättebra och roligt hål, mitt favorithål på Veckefjärden. Det är härligt när den perfekta driven landar bakom bunkern och studsar åt höger. Ett gott råd är att slå en rak drive så nära bunkern som möjligt. Gärna med en svag fade. Det öppnar för ett inspel till en inbjudande green.
hål 14, par 3
Tee 48: 118 m Tee 58: 140 m
Hålsponsor: Domsjö Fabriker
Veckefjärdens signaturhål. Ett underbart korthål till en halvö i Veckefjärden. Greenen är omgiven av vatten. Sidvinden påverkar ofta bollbanan när den lämnar trädridåns skydd. Om du har oturen att råka ut för rak motvind är det klokt att fundera lite extra över klubbvalet. Ett fantastiskt hål.
Hål 15, par 4
Tee 48: 218 m Tee 58: 239 m
Hålsponsor: Eurocon
Ett kort par 4 som kan spelas på många olika sätt. Jesper Parnevik siktade på en bunker och slog sedan en spoon direkt i bunkern följt av ett perfekt bunkerslag och en sänkt putt för birdie. Ett klokt sätt är att spela sig långt fram på vänster sida för att slippa slå det korta andraslaget över vattnet. Jag slår över vattnet ibland, beroende på hur ronden gått. Ibland vill du ta en chans att komma ikapp, ibland bara bevaka en bra score.
hål 16, par 4
Tee 48: 218 m Tee 58: 276 m
Hålsponsor: Nordin Bilverkstad, Mekonomen
Ett förhållandevis enkelt par 4. Tänk på att placera bollen så att du kan slå en på green med en favoritklubba. Det har hänt en och annan gång att jag duffat en halv sandwedge ner i greenbunkern. Tänk på ett halvslag är svårare än ett fullt.
Hål 17, par 4
Tee 48: 331 m Tee 58: 394 m
Hålsponsor: Höglands Såg & hyvleri
Veckefjärden bjuder på två tuffa avslutningshål. Det första hindret är ett tvärgående dike på vänster sida av fairway som drar till sig bollar. Om din drive inte når längre än till den passagen kan det vara klokt med en lay-up före vattenhindret. Greenen är ondulerad och de mindre perfekt slagna bollarna rullar gärna av mot vattenhindret till vänster eller bunker till höger. Ett svårt hål för mig. Du måste ha en riktig kanondrive för att klara birdie eller par.
hål 18, par 5
Tee 48: 380 m Tee 58: 487 m
Hålsponsor: El-Centralen
Ett långt, utslagsgivande par 5 i ett motlut som accentueras när dupasserat bäcken. Det finns gott om plats på fairway för en bra drive.De långt slående väljer kanske att gå för green med sitt andra slag.Ett spännande slag eftersom fairway smalnar av rejält på andra sidanbäcken. De flesta väljer att placera andraslaget så nära bäcken sommöjligt. Tänk på nivåskillnaden när du väljer klubba inför tredjeslaget.
nedslagsmärken
SÅ HÄR LAGAR DU NEDSLAGSMÄRKEN
1. BÖRJA MED HÖGSTA GRÄSKANTEN

Stick ner piggarna på greenlagaren i marken några millimeter utanför kanten till själva märket.

2. VRID GREENLAGAREN INÅT MOT CENTRUM AV NEDSLAGSMÄRKET

och för på så sätt in grästurf och greenmaterial, upprepa detta åt fyra håll runt nedslagsmärket. (Om så behövs, upprepa proceduren men denna gång några millimeter utanför förra lagningen).

3. JÄMNA TILL YTAN MED ETT FÖRSIKTIGT OCH LÄTT TRYCK MED SKON ELLER MED DIN PUTTER

Ett riktigt lagat nedslagsmärke syns inte (ovanför ytan) och läker snabbt. LÄMNA GREENEN I DET SKICK SOM DU SJÄLV ÖNSKAR FINNA DEN! Ett nedslagsmärke som inte lagas självläker inte, utan det kan vara kvar flera veckor beroende på när banpersonalen luftar och/ eller sanddressar nästa gång. Först då blir ytan jämn, men för fläcken med döende gräs som sedan blir en bar fläck kan det ta ytterligare några veckor innan den växer igen.

Om man lagar sitt nedslagsmärke ordentligt läker det inom några timmar och puttytan är reparerad i samma sekund som du lagat det. Det är en golfspelares plikt att återställa puttytan efter sig av hänsyn till övriga spelare och vård av banan, som kostar mycket att sköta.

RÄTT REDSKAP

Använd en riktig greenlagare, nycklar, peggar, klena plastlagare eller dylikt duger helt enkelt inte. Det ska vara en ordenlig greenlagare i hållfast material som inte sviktar och som känns bra i handen.

Lokala regler
FÖR VECKEFJÄRDENS GOLF CLUB
Golf spelas enligt gällande regler för golfspel.

Alla spelare förväntas spela i spelets anda genom att:
 • uppföra sig på ett hederligt sätt - till exempel genom att följa reglerna, tillämpa alla former av plikt och att vara ärlig när det gäller alla aspekter av spelet.
 • vara hänsynsfull mot andra - till exempel genom att spela i rask takt, värna om andras säkerhet och inte störa en annan spelares spel.
 • ta väl hand om banan - till exempel genom att lägga tillbaka uppslagna torvor, jämna ut sand i bunkrar, laga nedslagsmärken och inte orsaka onödig skada på banan.
Du bör kontrollera om tävlingsledningen har antagit en uppförandekod, eftersom du kan få plikt om du inte följer den.

Tillfälliga lokala regler finns anslagna på anslagstavlan vid golfreceptionen.

Därutöver gäller följande lokala regler för allt spel på klubben såvida inget annat anges i samband med en enskild tävling.

PLIKT FÖR BROTT MOT LOKAL REGEL (om inget annat sägs i den lokala regeln): Allmän plikt (förlust av hål i matchspel eller två slags plikt i slagspel).
Träpalissaden på hål 14
Pliktområdet börjar utanför träpalissaden såsom markeringarna för pliktområdet visar.
Sättningar i anslutning till palissaden på hål 14 är onormala banförhållanden. Regel 16 1a är tillämplig.
Generella lokala regler

SGF har fastslagit att nedanstående två lokala regler ska gälla på samtliga golfbanor i Sverige.

1. Stenar i bunker

Stenar i bunker är flyttbara hindrande föremål. Regel 24:1 är tillämplig. Kommentar: En större, i marken fast inbäddad sten i en bunker, är inte ett oflyttbart hindrande föremål utan mark i hindret.

2. Banmarkeringar

Enligt regel 33-2:a skall en tävlingsledning fastställa vad som är gränser för banan, vattenhinder och sidovattenhinder, mark under arbete samt vad som är hindrande föremål och organisk del av banan.

SGF har beslutat att följande markeringar skall gälla på golfbanor:

Markering

Vit

Gul

Röd

Blå

Blå-vit

Orange

Markering med grön topp

Regelhänvisning i regler för Golfspel

Out of bounds, regel 27

Vattenhinder, regel 26

Sidovattenhinder, regel 26

Mark under arbete (MUA), regel 25

Mark under arbete (MUA), spel förbjudet, Bil 1

Oflyttbart hindrande föremål, regel 24

Miljökänsliga områden Bil 1, Del B 1b I-III

Plikt för brott mot generella lokala regeln:

Matchspel – Förlust av hål
Slagspel – 2 slags plikt

Ångermanlands GDF och Veckefjärdens GC har fastställt följande lokala regler.
 1. Avståndsmarkeringar
  Pinnar eller motsvarande, som markerar avståndet 200, 150 respektive 100 meter till greenens mittpunkt är oflyttbara hindrande föremål. Regel 24:2 är tillämplig.
 2. Träpalissaden på hål 14 och 15
  Vattenhindret börjar utanför träpalissaden såsom markeringarna för vattenhinder visar.
  Sättningar i anslutning till palissaden på hål 14 är mark under arbete. Regel 25 1b är tillämplig.
 3. Paus
  Deltagare i tävling äger rätt till en paus i högst 5 minuter för intagande av förfriskningar från kiosken vid hål 6/16 och/eller 10 under förutsättning att ”bollen” håller sin plats i startfältet, dvs startintervallet till framförvarande boll.
 4. Vägar
  Lättnad får beredas enligt Regel 24:2 för alla vägar på banan.
 5. Fasta sprinklerlock
  Alla fasta sprinklerlock är oflyttbara hindrande föremål och lättnad från störande inverkan av sådana får tas under regel 24:2. Därutöver får spelaren lättnad utan plikt för ett sprinklerlock i spellinjen om följande villkor är uppfyllda: Bollen ska ligga utanför green och inte i hinder och sprinklerlocket ska vara på eller inom två klubblängder från green och inom två klubblängder från bollen.

  Då får spelaren lättnad på följande sätt:
  Bollen ska lyftas och droppas på den närmaste punkt från där bollen låg som
  a. Inte är närmare hål
  b. Inte har sprinklerlocket i spellinjen
  c. Inte är i ett hinder eller på en green
  Bollen får rengöras när den lyfts i detta fall.
  Plikt för brott mot regeln: Matchspel: 
  förlust av hålet, slagspel: två slag.
 6. Myrstackar
  Myrstackar är mark under arbete. Regel 25-1b är tillämplig.
 7. Skador i bunker
  Skador i bunker, förorsakade av kraftigt regn eller av bevattningsanläggningen, är mark under arbete. Regel 25-1b är tillämplig.
 8. Övrigt.
  Skall golfbil användas under tävling fordras läkarintyg. Tävlingsledningen äger rätt att fatta beslut att tillåta spelare som skadar sig strax före tävlingsstart att, utan läkarintyg, få använda persontransportsmedel för att kunna genomföra tävlingen.

  Avståndsmätare får användas på banan men vid tävlingar beslutar tävlingsledningen om det är tillåtet.
Policyfrågor

Veckefjärdens Golf Club har fastställt följande policy i speciella frågor.

 • Vi använder softspikes på vår bana.
 • Använd gärna vårdad golfklädsel.
 • Bunkerkrattor ska ligga i bunkrarna.
 • Övningsspel får inte ske på banan mot greener och från bunkrar
 • Rangebollar får bara användas på rangen.
 • Egna bollar ska användas på övningsgreener och övningsområden.
 • Mobiltelefonen tillåten dock med ljud avstängt.
 • Bokning av tider sker i receptionen eller via golfterminal och alla i bollen ska anmäla sig innan man går ut för spel.
 • Vi ska fylla upp alla bollar till 4-bollar i möjligaste mån.
 • Start hål 10: Om tävlingsledningen/kansliet så bedömer kan start medges från hål 10.
 • Vid tävling har tävlingsspelare företräde på samtliga hål.
kontakta oss
VECKEFJÄRDENS GC LIGGER ENDAST 4 MINUTER FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS CENTRUM VID VECKEFJÄRDENS VACKRA STRAND.
hitta hit
med bil
Om du kör söderut på E4:an från Örnsköldsviks centrum finner du Veckefjärdens Golfanläggning efter cirka 2 km på vänster sida. Kommer du söderifrån på E4:an finner du vår anläggning vackert belägen vid Veckefjärdens strand på höger sida, cirka 2 km innan Örnsköldsviks centrum.

GPS-koordinater: N 63º 17.315', Longitud: E 018º 40.694'
med båt
Man kan även åka båt till våra bana. Man måste då slussa sin båt, strax efter Domsjö fabriken. Större båtar tar sig även fram till bryggan i Veckefjärden. (OBS! Se bara upp med den stora stenen efter hörnettbron, håll babord om ni kommer från havet)

GPS koordinater (ca.): Longitud E 018º 39.758' / Latitud N 63º 17.325' 

Har ni inte varit här med båt innan, fråga gärna
kontaktuppgifter
Telefon: +46(0)660-29 63 00
E-post: info@hotellveckefjarden.com 
Golfpaket: info@veckefjarden.com
Restaurang: restaurangen@veckefjarden.com
Pro Shop: christian@veckefjarden.com
VD/Golfchef: mikael@veckefjarden.com
adress
Golfbanevägen 21
891 30 Örnsköldsvik